Defileul Kakkaristra

On Sunday 14 April 2013 Add Comments

Desi nu veti gasi aceasta destinatie in nici un ghid turistic, daca sunteti pasionati de geologie sau doar va plac scoicile, merita sa-i faceti o vizita. Foarte bine ascuns in lanuri de porumb si plin de vegetatie mai tot timpul anului, micutul canion sapat de raul Kakkaristra este cel mai bine pastrat sit fosilifer, in care sunt expuse sute de mii de scoici, incremenite in straturile care acum 2 milioane de ani erau pe fundul Mediteranei.



Defileul are aproximativ un kilometru lungime si o inaltime de maxim 10 m. S-a format in Pleistocenul Superior, cand a avut loc o inaltare destul de rapida a terenului, iar mai tarziu raul a sapat in roca, expunand ceea ce se vede astazi. Rocile includ marne nisipoase, gresii cenusii, calcare si conglomerate. Fosilele sunt concentrate in mare parte in stratul superior si consta in principal din stridii (Ostrea edulis), dar si scoici Saint-Jacques (Pecten) si parazitul Balanus. In stratul superior se pot vedea si fosile de broaste testoase, dar eu nu am avut noroc sa gasesc vreuna.



Paradoxal, situl se gaseste in mijlocul insulei, langa capitala, pe teritoriul municipalitatii Latsia. Trecem zilnic pe autostrada pe langa el, fara sa stim de existenta lui. L-am gasit intamplator, langa biblioteca Universitatii Cipru. Ca sa ajungeti acolo, parasiti autostrada pe la sensul giratoriu GSP, mergeti pe langa stadion, la primul sens giratoriu virati stanga spre Latsia, urmand indicatoarele pana ajungeti din nou la un sens giratoriu mai mic. Aici iesiti spre dreapta, pe drumul in panta, si apoi imediat virati iar la dreapta, pe un drum asfaltat. La prima intersectie o luati la stanga si mergeti pana treceti de biblioteca. Alegeti un drum de tara, oarecare, si opriti masina cat mai aproape de canion. Mai departe, mergeti pe jos.


Vizualizaţi Defileul Kakkaristra pe o hartă mai mare

Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "