OTango stin Kyprou?

On Monday 22 November 2010 Add Comments

Tangoul, in Cipru? Da, exista, si nu numai prin cele 2-3 scoli bine dezvoltate, dar si prin interesul localnicilor de a vedea si a auzi pulsul muzicii argentiniene. In numai o luna si jumatatate am avut parte (si vom avea inca) de trei reprezentatii de exceptie. Primele doua ce au fost deja se rezuma numai la muzica, multa muzica. Doi virtuosi ai chitarei clasice ne-au vizitat la distanta de doua saptamani: Al di Meola si Hernan Romero.

Primul dintre ei nu cred ca mai necesita vreo prezentare. Este un clasic! Cu o cariera de peste 25 de ani, a cantat alaturi de nume precum Chick Corea, Santana, Paco de Lucia, John McLaughlin si multi, multi altii. Pasionat indragostit de chitara electrica in tinerete, s-a convertit la chitara clasica din cauza ca... incepea sa aiba probleme cu auzul! Concertul, ce a avut loc pe 25 octombrie la teatrul Rialto din Limassol, a fost in mare parte un tribut inchinat maestrului tangoului argentinian, compozitorul Astor Piazzola. O furtuna de sentimente transmise pe 6 corzi, si asta in numai 2 ore si un pic de virtuozitate dusa uneori.. la extrem, de ne miram si noi: nu iau foc degetele???

PhotobucketPhotobucket

Hernan Romero a venit in Cipru ca invitat in cadrul primul festival de Jazz organizat in Limassol, pe 19 noiembrie. Colaborator apropiat al lui Al di Meola, nu a mai prezentat nici o mirare pentru cei de fata cand a mentionat ca sora lui e dansatoare consacrata de tango, desi, cu umorul caracteristic, a tinut sa mentioneze ca el poate canta, insa nu are habar sa danseze. Ca si predecesorul sau de acum doua saptamani, a existat un interval de vreo 20 de minute dedicat tangoului si lui Astor, insa, condimentat cu putina culoare locala: Julia Gorina si invitatul special argentinian, pentru o aparitie scenica plina de pasiune si atitudine. Ca o paranteza, Julia Gorina conduce cea mai buna scoala de tango din Republica Cipru, si asta de peste 10 ani. Daca mentionez si ca printre muzicienii insotitori se afla un entuziast tanar cubanez, nu cred ca e nevoie sa spun mai multe despre atmosfera vibranta ce lua nastere, intr-o cascada de nestavilit de muzica latino-americana, cu percutii, chitara si pian. Se ajunsese la o repriza de aplauze asa de lunga, incat Hernan zice: puteti sa va opriti, va rugam? Am vrea sa mai si cantam cate ceva...

In fine, despre episodul trei voi reveni la momentul oportun, insa mentionez ca mult asteptatul spectacol de tango va fi prezent in Larnaca, pe 7 decembrie la Teatrul Municipal, in Nicosia pe 8 si 9 decembrie la Teatrul Pallas si in Limassol, pe 11 si 12 decembrie, la Teatrul Rialto.

Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "