Choirokoitia

On Sunday 15 November 2009 Add Comments

Azi am dat o fuga pana in Limassol, asa incat m-am oprit pe drum si la cel mai vechi sit arheologic de pe insula, datand de pe la 6800 i.Hr., un sat neolitic locuit de vreo 600 de suflete. Un orasel in toata puterea cuvantului, protejat de ziduri defensive groase si organizat in locuinte individuale si de uz colectiv. Locuitorii se ocupau cu agricultura (grau, orz, linte, mazare, secara), cresterea animalelor (oi, capre, porci) si culesul fructelor salbatice (smochine, masline, fistic - mmm...)

Urmeaza pozele, insotite de explicatii mai detaliate:
1. Casele in sine sunt o ciudatenie, avand forma cilindrica, cu acoperis plat, unele cu diametrul exterior de 9 m, altele de 5 m, foarte apropiate una de alta, comunicand intre ele prin coridoare inguste. Mai multe astfel de camarute formau o... sa-i zicem... "casa". Materialele folosite sunt calcar moale si ofiolit de origine vulcanica (negru), precum si lut. Grupul de locuinte din imagine este o replica amplasata la intrarea in sit. Dupa ce te-ai edificat asupra modului cum aratau casele de acum 9 milenii, poti urca dealul sa vezi ce-a mai ramas din ele...
PhotobucketPhotobucket
2. Interiorul e simplu, cu o supanta pentru dormit sustinuta de stalpi grosi de piatra si pereti despartitori scunzi. Vatra era nelipsita. Locuitorii isi ingropau mortii sub podea si-si vedeau nestingheriti de activitati, refacand podelele din lut deasupra lor. Olaritul nu era cunoscut, asa incat multe unelte si vase erau cioplite din piatra.
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic
3. Situl a fost descoperit in 1934 si se desfasoara pe o suprafata destul de intinsa, pe dealul de langa raul Maroni. Asa cum ne-am obisnuit, langa fiecare punct de interes exista explicatii cuprinzatoare, in trei limbi (greaca, engleza, franceza). Interesant e ca, din motive necunoscute, satul a fost parasit pe la 6000 i.Hr. si de atunci nu s-a mai inregistrat nici o alta dovada a locuirii Ciprului timp de 1500 de ani.
Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Intrarea este 1.70 euro/persoana si trebuie sa va treceti la registru, ca nu cumva sa plecati in buzunar cu vreo pietricica veche de 9 milenii! Primiti si un pliant cu informatii in pretul biletului.
Situl este amplasat la cca 20 km de Limassol, si cca 40 km de Larnaca, cu acces facil din autostrada. In apropiere mai puteti vizita satul Lefkara, celebru pentru dantelele facute aici si pentru aspectul traditional al asezarii, sau Plaja Guvernatorului, cu nisipul sau negru si stanci neobisnuit de albe ce par sa se revarse in mare, ca o.. smantana pietrificata, dar despre astea, vorbim in alte posturi.

Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "