Carnaval

On Monday 7 March 2011 Add Comments

Carnival
Cu 10 zile inainte de Lasata Secului pentru Postul Mare al Sfintelui Pasti, cipriotii de pretutindeni incep fiesta carnavalului. In Pafos, Famagusta, Nicosia, dar mai ales in Limassol se organizeaza evenimente legate de carnaval: parade stradale, dansuri cu iz de bal in sali de teatru sau la hoteluri, petreceri tematice prin cluburi.

De departe, traditia cea mai indelungata in a organiza acest carnaval, numit de localnici "Apokries", o detine Limassolul. Inceputurile carnavalului se regasesc cu incertitudine undeva in Antichitate, daca ne gandim ca vechii greci jucau piese de teatru purtand masti. Semnificatia moderna este alta insa, carnavalul fiind acum ultimul mod de a sarbatori neingradit inainte de inceperea perioadei dificile de cumpatare si curatare sufleteasca a Postului Mare. In timpul perioadei de "Apokries" oamenii se pot relaxa in voie, se pot exprima liber, pot satiriza personaje si situatii, lasand frau liber imaginatiei.

Punctul culminant al manifestarilor este in ultima duminica, o data cu Marea Parada. Pentru cateva ore, centrul Limassolului se umple pana la refuz de multime, venita sa se bucure impreuna, sa admire costumele, sa cante, sa imprastie confetti si sa.. poarte masti cat mai fistichii.
Photobucket
Parada de final incepe in jur de 13:30 si se incheie aproximativ patru ore mai tarziu. O suta de care alegorice si grupuri tematice se perinda in ritmurile muzicii prin fata spectatorilor, care ii intampina cu confetti si aclamatii. Uneori, mai si exagereaza...

Deschid parada grupurile de muzicanti (serenaders), simbolurile vii ale traditiei locale. Ajunsi acum la varste respectabile, simpaticii batranei strabateau stradutele Limassolului si acum zeci de ani, dar umbland pe jos din casa in casa sau de sub balcon sub balcon, dupa caz, costumati cat mai viu colorat si cantand bucuria din chitari si mandoline. Unii isi mai dreg glasul cu ceva tarie...





Urmeaza celelalte grupuri de tineri si mai putin tineri, fiecare alegandu-si tematici din cele mai diverse. Personajele de poveste sunt printre preferatele celor mici: spiridusi, zane, broscuta cea urata...
Carele alegorice cu teme istorice au fost foarte diversificate. De la Egiptul Antic, temerarele amazoane, Evul Mediu cu costumele impozante ale Regelui Soare, vikingii si oamenii primitivi ai pesterilor, nu putea sa lipseasca nici patroana mitologica a insulei, Afrodita, insa una putin diferita... Frumusetea ei ne-a naucit pe toti, la propriu!

Realitatea prezenta a fost si mai satirizata. Fete de politicieni, bogatasii arabi aruncand cu banii in dreapta si-n stanga, multimi de Einsteini, doctori, asistente si stewardese si evident, criza economica, nimic nu a scapat. Un mesaj frumos a fost prezentat de un grup restrans de tineri care indemna la reciclarea deseurilor.



La incheierea paradei distractia continua, insa pe numeroasele terase din zona centrala, iar mai tarziu prin cluburi. In mod fericit sau poate chiar intentionat, desi este duminica, nu este necesar sa ne gandim ca a doua zi vom intampina dificultati la serviciu, pentru ca urmeaza o alta sarbatoare nationala, Lunea Curata, zi libera prin lege.

Traseul paradei este acelasi ca in fiecare an, strada Archbishop Makarios III, cu punctul de plecare sensul giratoriu Ayios Nikolaos si cel final intersectia semaforizata Simillides.



Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "