Amfiteatrul Soli

On Sunday 26 December 2010 Add Comments

Ai spune ca atunci cand s-a produs separarea insulei, au gandit o impartire echitabila in ce priveste monumentele istorice. Exista un Ancient Kurion in sud, langa Limassol, exista si perechea acestuia, Ancient Soli, in nord, langa Morfou.
Photobucket
Desi Soli nu e atat de spectaculos, nu este deloc de ocolit. Mult mai putin cunoscut decat perechea sudica, totusi aici puteti admira ruinele unei basilici, probabil cea mai veche a Ciprului, dar si un amfiteatru minutios reconstituit. Mai exista in jur cateva ramasite ale unui palat, ale unui templu dedicat Atenei, a inca doua biserici si a unor morminte datand din diverse perioade grecesti si romane. Acestea din urma nu sunt incluse in circuitul turistic.
Revenind insa la subiectul vizitei noastre, trebuie mentionat ca istoria asezarii Soli incepe in jurul secolului XI i.Hr. Atestarea documentara mentioneaza un orasel numit Si-il-lu si care era inclus pe lista localitatilor ce plateau tribut asirienilor. Numele "Soli" a fost acordat in cinstea marelui filoz grec Solon. Legenda spune ca regele Philicypros intentiona sa mute capitala tarii in alta locatie, mai frumoasa, iar Solon a recomandat aceasta zona, frumoasa, inverzita si cu un port in imediata apropiere, de unde se exporta cuprul exploatat in regiune. Multumit de alegere, regele a redenumit locul in "Soli". Orasul a inflorit pana in secolul IV d.Hr., cand minele de cupru s-au inchis. Pierzandu-si treptat din importanta, in cele din urma Soli a fost distrus in urma invaziei arabe din secolul al VII-lea.
PhotobucketPhotobucket
Basilica se numara printre primele construite in Cipru. Incepand cu secolul IV i.Hr., a fost continuu extinsa. Se remarca mozaicurile, ce dateaza din doua perioade diferite. In perioada timpurie (sec. IV i.Hr.) se utilizau pietricele neprelucrate. Modelele constau in pasari, tauri, vite de vie si lebede. Doua secole mai tarziu s-au adaugat mozaicurile din partea nordica a basilicii, realizate cu piatra taiata.
PhotobucketPhotobucket
Urcand treptele spre varful dealului, dupa cateva sute de metri ajungi si la amfiteatrul roman. Mai tanar cu vreo doua secole decat basilica, amfiteatrul gazduia intial cam 4000 de spectatori, adica dublu fata de capacitatea lui actuala. O parte din blocurile de calcar ce il formau au fost folosite in secolul al XIX-lea la cladirile din Port Said. In prezent, teatrul a fost reconstituit pana la jumatate din inaltimea lui initiala.
View Larger Map

Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "