La numai 20 km distanta de Nicosia, in Ciprul turcesc, se afla ruinele celui mai spectaculos castel de pe teritoriul tarii. Cocotat strategic pe un deal, de aici ai parte de privelisti care iti taie rasuflarea, spre litoralul turcesc.
>
Se spune ca Sfantul Hilarion a fost un pustnic care si-a gasit refugiul pe aceste culmi, ridicandu-si un adapost. Mai tarziu, locatia a devenit parte din lantul de fortificatii menite sa apere Ciprul de atacurile arabilor, intre secolele VII si X, alaturi de castelele de la Buffavento si Kantara. In secolul al XI-lea a fost intemeiata aici o manastire, intarita si extinsa mai tarziu de de franci (familia Lusignan). Castelul a fost parasit la 1489, cand venetienii au cucerit insula.
Din punct de vedere arhitectonic, castelul e construit pe trei nivele. Prima sectiune, aflata la poalele muntelui, era destinata soldatilor si lucratorilor si adaposteste rezervoare, depozite, grajduri si alte structuri asemanatoare.
In a doua sectiune se afla o biserica bizantina de secol X, apartamentele regale, bucataria, camerele rezervate curtezanilor si... toaletele. Accesul in incinta se facea prin intermediul unor usi masive, cu traversarea unui pod mobil.
Urcusul spre sectorul al treilea este anevoios, dar merita efortul. Aici se aflau gradina interioara, o alta bucatarie si alte cladiri anexe. Remarcabile sunt ferestrele in stil gotic, cunoscute sub numele de "fereastrele reginei". Privelistea este deosebita. Pentru cei mai rezistenti, mai exista o provocare: un mic ocol pe la Turnul Sfantului Ioan, situat in varful dealului, la 732 m desupra nivelului marii.
Pe drum am avut parte de o intalnire mai neobisnuita. Individul asta mititel se numeste Gurkuda (Laudakia stellio cypriaca) si e destul de larg raspandit pe insula, spre groaza tovarasei mele de drum, care, la vederea lui, a refuzat sa mai urce dealul. Ii inteleg reactia, caci micul "crocodil" are nu mai putin de 30-35 cm...
Intrarea la obiectiv costa 4 euro/persoana. Vizita dureaza destul de mult si trebuie sa veniti pregatiti cu incaltaminte comoda, caci e mult de mers si de urcat. Atentie la curentii de aer, care se simt foarte puternic, mai ales in varf.
La final, va spun un secret: se spune ca de aici s-a inspirat Walt Disney cand a creat desenul animat "Alba ca Zapada si cei sapte pitici". Turnurile folosite in multe din animatiile sale sunt similare cu cele ale acestui castel, a carei imagine mistica a inspirat si multi alti artisti.
You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "