Candva, prin Evul Mediu, minereurile extrase din munti erau transportate catre porturi pe carari inguste de munte. Una dintre ele se numea "Drumul Camilelor" ("Kamilostrata"), de-a lungul caruia s-au construit mai multe podete pentru traversarea raurilor de munte.
Podurile venetiene care au supravietuit pana azi se presupune ca s-au construit in secolele 16-17, dar acest lucru nu a putut fi confirmat cu exactitate. Din cele 16 poduri existente, 3 sunt restaurate si incluse in circuitele turistice.
Primul pod vizitabil este si cel mai spectaculos dintre ele - Podul Kelefos, cu o lungime de 10,70 metri. Cand apele raului Diarizos sunt mari (in sezonul ploios), poti vedea pastravi si crabi in albia raului. Vara firul de apa seaca substantial. In fata podului se desprinde spre stanga drumul spre podul Rhoudias, aflat la cca 7 km distanta, dar este nevoie de un 4x4 pentru a traversa raul, prin vad, si de a parcurge traseul. Pentru amatorii de drumetii, traseul se poate parcurge si la pas, este lejer si dureaza circa 6 ore, dus-intors.
La 3 km distanta, spre satul Kaminaria, se afla podul Elias, mai mic in dimensiuni, numai 5.50 metri lungime, dar la fel de spectaculos. Numele provine de la singurul maslin din zona (Elia in limba greaca), punct de reper pentru calatorii acelor vremuri, pentru ca este neobisnuit sa creasca maslini la asemenea altitudine. Drumul este in cea mai mare parte asfaltat, dar exista si portiuni cu pietris, insa este perfect practicabil pentru o masina obisnuita si compenseaza prin peisaj, care trece prin paduri dese, dar ofera si privelisti panoramice placute.
Expertii spun ca podurile au trecut testul timpului prin modul in care au fost construite. Prin forma arcuita, greutatea lucrurilor (fiinte, carute), care trec podul este disipata spre cele doua capete, evitandu-se concentrarea de forte asupra unui singur punct. Latimea podurilor permitea traversarea atat a turmelor de animale, cat si a carutelor si pietonilor.
Spre poduri se ajunge din satul Mandria, urmand indicatorul spre Agios Nicolaos. Din acest sat, mergeti la dreapta, traversand un mic cartier pe un drum foarte ingust (atentie la masini). Iesiti din sat si mergeti la stanga. Pe drum, se poate admira o priveliste panoramica asupra lacului de acumulare amenajat pe raul Diarizos. Podul Kelefos este la cca 5 km de sat, pe stanga.
Ca bonus, mai adaug cateva poduri, nevizitate de mine inca, insa nestiute si interesante. Fotografiile ce urmeaza nu imi apartin.
Podul Skarfos este micut, insa elegant arcuit peste paraul Stavros tis Psokas. Construit in 1618, acest podet este amplasat langa o veche moara de apa, intre localitatile Evretou si Sarama, foarte aproape de satul Simou.
La 25 km de Limassol putem localiza podul Akapnou, bine camuflat in natura luxurianta. Putini stiu de existenta lui, fiind unic, cu doua arce, lucru ce il face special si mai spectaculos. Podul este amplasat intre localitatile Akapnou si Eptaginia. Ca sa il gasiti, reperati podul modern ce traverseaza raul Vasilikos. Imediat in apropiere exista un drum rural, cu pietris. Urmati-l circa 100 m si veti putea accede podul venetian.
You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "