Biserica româneasca din Cipru

On Saturday, 26 April 2014 Add Comments

De mult se impunea scrierea acestui post, pentru ca, desi nu il pot denumi chiar obiectiv turistic, pentru noi, romanii din Cipru, bisericuta noastra este un obiectiv spiritual, cultural si de incarcatura duhovniceasca. Are istorie putina, din 2012, destul de nestiuta, dar pe nedeamna nedreptate, caci multi romani inca nu stiu ca avem asa comoara crestineasca si arhitectonica pe insula. Sper sa ofer mai multa lumina prin intermediul acestei intrari a jurnalului meu.

Mai intai trebuie sa vorbim de initiatorul acestui minunat proiect, parintele Ciprian Mega. E un om tanar, nu are decat 27 de ani acum, in 2014, dar cu un entuziasm si initiativa care i-au permis pana acum sa ajunga la aceasta performanta deosebita. Caci nu e lucru usor sa ceri si sa primesti binecuvantarea autoritatilor romanesti de a fi reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane pe o insula indepartata si sa ridici locasul de cult exclusiv prin forte proprii si cu ajutorul comunitatii romanesti de acolo, fara nici un ajutor de la statul roman. Biserica are o istorie extraordinara. Cu harul si priceperea lui, parintele Ciprian, placut fiind de preotii ciprioti in mijlocul carora a slujit un timp, a primit spre folosinta un teren chiar din partea Mitropoliei Tamassos si Orinis, ca si mult sprijin financiar si nu numai.
Biserica are un stil inconfundabil, fiind ridicata in stil traditional de mesteri maramureseni tocmiti din Romania. Inaugurarea (tarnosirea) a avut loc pe 20 octombrie 2012 cu o ceremonie fastuoasa si incheiata cu un concert din partea reputatului artist popular Grigore Lese. De curand s-au inaugurat si o sala de mese, ridicata prin efortul catorva meseriasi romani care nu au precupetit sa doarma pe santier, numai sa se termine lucrarile cat mai rapid, dar si o impunatoare poarta in stil maramuresean, cu elemente de feronerie oferite de o artista romanca stabilita in Cipru.
In prezent mai sunt de realizat o serie de lucrari de amenajare a curtii, cu ambientare peisagistica (plantare de pomi), la care oricine e invitat sa doneze un pom spre pomenire, de asemeni lucrari de finisare a gardului imprejmuitor etc.
Este de apreciat ca parintele, in dorinta de a incerca sa apropie si sa inchege mai bine comunitatea destul de rasfirata de romani, face eforturi sa ii aduca pe romani impreuna, nu numai la sluje si la cele sfinte, dar si organizand serate si spectacole cu artisti adusi special pentru acest scop.

Biserica este situata in imediata vecinatate a Mitropoliei Tamassos, in localitatea Episkopeio, langa Pera Orinis. Ca sa ajungeti acolo, dinspre Nicosia mergeti spre Lakatamia, apoi Deftera, Pera Orinis si urmati al doilea indicator spre Episkopeio (ca punct de reper, este un zid din beton armat prin cu graffiti). Virati la dreapta pe soseaua care trece paralel cu el. La prima intersectie virati iar la dreapta si dupa cateva curbe virati stanga spre Arediou si Mitropolia Tamassos. Sunt indicatoare usor de urmarit daca parasiti drumul principal la intersectia care trebuie (cea cu peretele cu graffiti). Pentru cei cu GPS, sau cei cu telefoane care ofera aceasta functie, setati ca destinatie Mitropolia Tamassos (Μητρόπολη Ταμασού), care e localizata la vest de satul Episkopeio.

Linkuri utile:
- Site-ul bisericii: http://bisericaromaneasca.ro/
- Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/bisericaromaneascadincipru

Leave a Reply

Toate drepturile asupra continutului scris si a fotografiilor apartin autorului blogului. Powered by Blogger.

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "