Nu departe de Ancient Soli, Vouni s-a construit cam in aceeasi perioada pe un deal ce domina imprejurimile si marea. Intemeietorii sunt persanii care au vrut sa aiba un avanpost pentru a spiona orasul Soli, aflat la circa 5 km distanta. Istoria acestuia nu are decat aproape 200 de ani, dupa ce a ajuns sub stapanire greceasca si a fost in cele din urma distrus de locuitorii orasului rival, Soli, cu ajutor... tot persan, in anul 380 i.Hr. Ciudat cum se schimba istoria, nu?
Un drum serpuitor si ingust te duce pe varful dealului, acolo unde este amplasat situl. Vouni inseamna in greaca noua "varf de munte" si intr-adevar, privelistea este memorabila. Inconjurat de mare pe o parte si oferind o panorama deosebita asupra muntilor pe partea cealalta, dealul ofera insa mult mai mult decat un loc ideal de facut poze. Ne saturam de privit si ne indreptam atentia spre istoria ce a fost ingropata pana recent sub stanci...
Palatul a fost construit in patru etape diferite, cea mai importanta fiind prima, sub stapanire persana, in jurul anului 500 i.Hr. O a doua modificare majora a survenit 50 de ani mai tarziu, cand grecii au cucerit Vouni si au adaugat o serie de elemente arhitecturale grecesti. Din pacate, anul 380 i.Hr. a insemnat sfarsitul asezarii, cetatea fiind cucerita si arsa pana in temelii, apoi abandonata definitiv.
Palatul se intinde pe trei nivele terasate. Cea mai inalta adaposteste un mic templu inchinat Atenei.
Pe terasa de mijloc se afla amplasat palatul, care avea 137 de camere. In mijloc exista o curte cu o fantana si in jurul ei erau dispuse incaperile de locuit, pe trei laturi. In est se aflau magaziile si baile, acestea din urma fiind primele bai de tip roman complet echipate.
Terasa inferioara este cea de deasupra marii si era destinata locuintelor oamenilor simpli. In aceasta zona s-a descoperit o oala de lut ars plina cu "comoara din Vouni", adica bratari de aur si argint, cupe gravate din argint si sute de monede ale epocii, ascunse sub o scara din lemn din zona bucatariilor.
Si pentru ca tot pomeneam de o impartire echitabila a locurilor de interes turistic, de pe Vouni se poate vedea foarte bine si replica turceasca a faimoasei Petra tou Romiou, numai ca numele ei este Petra tou Limniti, cunoscuta pentru descoperirile arheologice ce au scos la lumina unele dintre cele mai vechi dovezi ale locuirii Ciprului.
You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "